Олексій Ганський. День народження українського астронома

20 липня 1870 року народився український астроном, кавалер ордена Почесного легіону Олексій Ганський.

Базову освіту Олексій Павлович здобув у рідній Одесі. Після закінчення фізико-математичного факультету Новоросійського університету слухав лекції у Сорбонні. Працював у Паризькій, Медонській та Потсдамській обсерваторіях.
Першою роботою Ганського у 1897 році стало з’ясування залежності виду сонячної корони від кількості плям. Для розв’язання завдань астрофізики, метеорології та фізики Землі Олексій Ганський за власні кошти відкрив обсерваторію на найвищій горі Європи – Монблані. Попри складні кліматичні умови, протягом шести років український астроном здійснив дев’ять сходжень на вершину для оцінки періоду обертання Венери та дослідження сонячної кори.

Олексій Павлович брав участь у численних експедиціях, під час яких відвідав Середню Азію, Нову Землю, Іспанію та острів Шпіцберген. За дослідження фізики Сонця був нагороджений французьким орденом Почесного легіону та медаллю Паризької академії наук. Під час роботи в Пулковській обсерваторії (Санкт-Петербург) став ініціатором відкриття її відділення у Сімеїзі (Крим).

11 серпня 1908 року Олексій Ганський потонув під час купання в Сімеїзі.

Ім’ям українського вченого Олексія Ганського названо місячний кратер (Ganskiy) і мала планета № 1118, яку відкрили у Сімеїзькій обсерваторії.

Підпишися на сторінку Видатні українці!

Олексій Ганський

Віддаєш перевагу відео? Тисни сюди та дивись найкращі відеоматеріали з наших заходів.

Освітня асамблея є також і в Telegram. Підпишись на канал!