Кримські татари: учора, сьогодні, завтра / Мефа Умеров

%d0%be%d0%b1%d0%ba%d0%bb-7

“Татар” перекладається як нічний чоловік, варвар.
Самі ж кримські тартари називають себе “киримли”, що перекладається як кримчани.

Історія

Хаджі І Гірей – 1 кримський хан, що зробив Кримське Ханство незалежним від Золотої Орди (1443 р.), столицею якого був Старий Крим (пізніше – Бахчисарай).
1447 р. – Кримське Ханство опиняється під протекторатом Османської імперії. Відтепер османський султан назначав кримського хана. За 300 років існування держави, податки не змінилися ні на копійку.

Стосунки з українцями впродовж історії:

  • з козаками:загалом дружні, киримли випасали скот на українській території, в обмін на дозвіл добувати сіль; – намагалися домовлятися дипломатичними методами;
  • альянси: Іслам Гірей та Богдан Хмельницький;
  • під час голодомору українці тікали до кримських татар. Отримали незалежність після кримської війни.
  • 1883 р. – І анексія Криму Росією. Киримли переселялися в Туреччину, Баварію.
  • 1850 р. – 2 хвиля переселення.
  • 1851 р. – народження Ісмаїла Гаспринського. Займався просвітницькою діяльністю, видавництвом книг. Його діяльність пов’язують з піднесенням культури та свідомості кримських татар.

Початок ХХ ст. – 1 національне зібрання – курултай; утворення Кримської Республіки.

Проіснувала республіка лише 72 дні і була захоплена більшовиками. Утворення Кримської Автономної Соціалістичної Республіки, коренізація, широка національна автономія, згодом її придушення. Після депортації кримських татар республіка перетворилася на Кримську область.
46,2% депортованих татар загинули у перші тижні депортації.
1960 р. – початок національного руху кримських татар, що тривав 30-40 років. Проявлявся у мирних мітингах та демонстраціях. Врешті влада дозволила кримським татарам оселятися на всій території СРСР. Проте повернувшись, киримли побачили що в їх будинках жили переселенці з Магадану. Влада робила все, щоб киримли поїхали з Криму. Наприклад не давали прописку. Як результат, кримські татари намагалися оселятися ближче до Криму: село Новоалексіївка, Херсонська, Запорізька області.
1991 р. – повернення кримських татар до Криму. Виникнення політичних суперечок за землю. Українська та кримська влада не перешкоджали переселенню татар, але і не допомагали.

Сучасність:

  • постійні обшуки в пошуках екстремістської літератури;
  • взаємодія діаспор в Канаді, США, Україні;
  • дернеки – кримськотатарська діаспора в Туреччині. Особливістю кримських татар є те, що вони розуміють українську, тюркські, турецьку мову та культуру. “Європейський народ зі східною начинкою”. Це можна використовувати у побудові відносин з Туреччиною. Є мостом між Європою та Близьким Сходом.

Майбутнє:

  • мають займатися наукою, освітою, бізнесом;
  • мають будувати нову економіки та створювати бізнес-асоціації.

    Конспект підготувала Діас Габріела.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.