Конституція Пилипа Орлика 1710 року

Конституція Пилипа Орлика 1710 року – перша конституція Української держави.

5 квітня 1710 року у місті Бендери (сучасна Молдова) було прийнято договір, укладений між обраним гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького. Документ більш відомий як Конституція Пилипа Орлика.

Повна назва документу – “Пакти та конституції законів і вольностей Війська Запорозького між ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького та між генеральними старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, прийняті публічною ухвалою обох сторін і підтверджені на вільних виборах встановленою присягою названим ясновельможним гетьманом, року Божого 1710, квітня 5, при Бендерах”.

На сьогодні виявлено два тексти конституції. Один із них написаний латинською мовою, другий – староукраїнською мовою. Латиномовна копія зберігається в Національному архіві Швеції, а україномовний текст – у Росії. Україномовний оригінал за власноручним підписом Пилипа Орлика та засвідчений печаткою Війська Запорозького було віднайдено київськими архівістами наприкінці 2008 року та вперше опубліковано у 2010 році.

Конституція Пилипа Орлика містить наступні положення:

  • передбачається підпорядкування Київської митрополії Апостольському трону Константинопольському;
  • визначаються державні кордони;
  • вказується на необхідність миру з Кримською державою;
  • закріплюється необхідність захисту та підтримки Війська Запорізького;
  • влада гетьмана обмежується та контролюються. Конфлікт між гетьманом та іншою стороною вирішується у судовому порядку (таке положення є відверто прогресивним для того часу);
  • розділяються особисті слуги гетьмана та державні службовці, що йому підлеглі;
  • державна скарбниця виходить за межі гетьманської власності та компетенції;
  • визначається обов’язком гетьмана захищати людей від утисків і зловживань, долати корупцію, призначати на посади не за хабарі, а лише на основі голосування;
  • передбачається захист вдів і сиріт;
  • столицею визначається місто Київ. Містам підтверджуються самоврядні права.

Цікаво, що на підтвердження обов’язковості виконання положень Конституції, гетьман складав формальну присягу, про що і сказано наприкінці документу.

Навіть короткий виклад положень Конституції Пилипа Орлика вказує на його однозначну прогресивність. Зокрема, йдеться про відокремлення влади законодавчої та виконавчої від судової, а також про обмеження влади самого гетьмана. І, головне, про захист людей від різноманітних утисків та беззаконня, що чинилися урядовцями і доводили народ до скрути.

Фактично, Конституція Пилипа Орлика діяла лише декілька років. Та це не применшує її значення. Можна додати, що конституція Польщі та конституція Франції також були чинними зовсім не тривалий час. Важливішим є не термін чинності Конституції Пилипа Орлика, а її приписи, що відображають концепцію прогресивного державного устрою.

Серед науковців досі ведуться суперечки, чи це була перша конституція України, Європи або у світі. Безперечним є одне: це унікальний правовий документ, що є неспростовним доказом високого рівня розвитку правової та політичної культури усього українського суспільства XVIII століття.

Підготував: Семен Гришин

Конституція Пилипа Орлика

Тисни сюди та дивись найкращі відеоматеріали з наших заходів.

Освітня асамблея є також і в Telegram. Підпишись на канал!