Віталій Русанівський. День народження філолога та викладача

25 червня народився філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст Віталій Макарович Русанівський.

Відомий науковець народився та виріс у Харкові у сім’ї філологів. Вихований у кращих традиціях словесності, він з дитинства був оточений любов’ю до літератури та рідної мови. У 1954 році Віталій Русанівський закінчив філологічний факультет Київського університету і продовжив своє навчання в аспірантурі. Через 4 роки захистив дисертацію з історичної граматики української мови, почав трудитися у стінах Інституту мовознавства імені О. Потебні НАН України. Віталій Макарович займався дослідницькою роботою, пов’язаною з лексикографією (укладанням словників), структурою мови, комунікативною лінгвістикою. Свої пізнання талановитий філолог закріплював у монографіях, наукових статтях, підручниках. За його безпосередньої участі були видані такі роботи, як «Словник української мови», «Філософські питання мовознавства», «Історія української мови».

З 1981 року Віталій Русанівський очолив Інститут мовознавства імені О. Потебні НАН України, продовжуючи свої дослідження і допомагаючи молодим фахівцям у їх професійному становленні. Будучи головним редактором журналу «Мовознавство», він ділився своїм досвідом із закордонними колегами з питань взаємозв’язку української мови з іншими мовами слов’янської групи.

Віталій Русанівський помер у 2007 році. Він був справжнім патріотом України, який шанував і розвивав традиції свого народу, культуру і мову.

Хочеш знати більше про видатних українців? Підпишися на Пишаюся українцями!

Віталій Русанівський

Віддаєш перевагу відео? Тисни сюди та дивись найкращі відеоматеріали з наших заходів.

Освітня асамблея є також і в Telegram. Підпишись на канал!