Як розвинути пам’ять

Пам’ять є важливим чинником для успішної здачі екзамену в університеті чи теоретичного тесту на водійські права.

Як працює пам’ять? Які є способи полегшення запам’ятовування інформації?

Пам’ять людини можна розділити на короткочасну і довготривалу.

  • Короткочасна пам’ять обумовлена електричними імпульсами між клітинами мозку: те, що людина запам’ятовує тут і зараз. Інформація зберігається недовго і без повторення щоразу сприйматиметься як нова.
  • Довготривала пам’ять – інформація, яку мозок пам’ятатиме довго після багаторазового повторення та відтворення і зможе її використовувати.

Способи покращити пам’ять:

  1. Вчіться свідомо. Опрацьовуйте матеріал усвідомлено. Під час читання книги виділяйте основне, знаходьте ключові слова та логічний зв’язок між ними. Це покращить засвоєння матеріалу та його розуміння.
  2. Різноманіття. Не зупиняйтеся на одній темі. Мозок погано засвоює одноманітний матеріал. Йому треба давати перерву. Відволікайтесь на інше. Також легше запам’ятовувати протилежності. Наприклад, при вивченні нової мови утворюйте пари слів антонімів.
  3. Асоціації. Мозок запам’ятовує нову інформацію у вигляді образів. При кожному зверненні спогад відбудовується заново. Оскільки будь-який спогад хибний, для кращої деталізації краще будувати асоціативний ряд. Створюючи асоціації, ми надаємо своєму мозку більше слів та понять для відбудови запам’ятованого.
  4. Створюйте історії зі словами чи подіями. Вправа буде особливо корисною для тих, хто займається письменницькою діяльністю.

Займайтеся тим, що вам справді цікаво. Пам’ятайте: мозок не витрачає енергію на непотрібне!