Аркадій Бабченко про пропаганду та боротьбу з нею

Аркадій Бабченко про російську національну ідею, пропаганду та боротьбу з нею.

Журналіст, письменник, військовий кореспондент Аркадій Бабченко на Міжнародній школі з інформаційної безпеки та національно-патріотичного виховання «Ліга стійкості».

Читати

Російська пропаганда характеризується повною втратою «берегів», повним скасуванням заборон, повним руйнуванням етичності, моралі та законів. Тобто, можна робити все, що можливо – берегів більше нема. Почалася…Почалася вона давно, вона й не закінчувалась ніколи, бо вона у 99-му році почалася, як Володимир Володимирович Путін прийшов до влади, як я казав, найперше, що він зрозумів – значення незалежних ЗМІ, і «путінізм» почався із винищення «НТВ». Ось почалось це тоді, а потім далі були деякі тимчасові сплески пароксизму: Чечня, друга Чечня, Грузія і от зараз Україна. Наприклад, коли ходили школами й складали списки грузинських дітей, а це все у 21-му столітті було, це все вплив пропаганди, коли чеченців до сказу ненавиділи – це теж усе пропаганда, коли робили неймовірні викиди – це все вона.

Не поширювати, не бути посередником, не бути ретранслятором, взагалі жодним чином не стикатися з нею, не впускати в свої мізки. Її нема, все, «до побачення», цього ресурсу, цього джерела інформації для нас не існує – це найголовніше, основне для нас.

Один з найважливіших вчинків, адже протистояти пропаганді контрпропагандою не можна, контрпропаганда все одно програє, якщо Ви не геть наполегливий. Російській пропаганді може протистояти пропаганда ІДІЛ, контрпропаганда ІДІЛ, от вони можуть змагатися. Адекватний світ, відкритий світ протистояти не може, тому протистояння пропаганді – лише незалежна, якісна професійна журналістика, лише такий рецепт є.

Імперство знову вдарило у голову. Мені дуже сподобалася алегорія, наведена Олександром Невзоровим, як не дивно. Він казав, що 15 років цю машину під назвою «Росія» намагалися заправити паливом, заснованим на демократії, свободі, правах людини – ця машина не їхала, а як тільки до бензобаку залили «велич імперства» – одразу поїхала “на ура”. Чудово сказано.

Журналіст Аркадій Бабченко

Аркадій Бабченко

Більше відео дивись тут!